Alè del mar. Microclima. Terrer.
Uns vins únics.

Segurament, un dels misteris més atractius dels vins d’Alella és la seva pròpia existència. Situada a les muntanyes dels Parcs de la Serralada Litoral i de la Serralda de Marina, entre el Vallès i el mar Mediterrani, on les vinyes es deixen bressolar per la brisa marina, mentre esgarrapen terreny i endinsen les seves arrels en uns sòls que permeten un bon drenatge i retenen la radiació solar.

Un clima plenament mediterrani, a la part que voreja la platja, conviu amb un microclima més continental a la banda interior. La serralada Litoral frena els vents i condensa la humitat del mar.

Els nostres vins són possibles gràcies a la dedicació, la cura i l’amor per la terra de les famílies que, des de fa milers d’anys, els elaboren. Una feina dura, absolutament manual i duta a terme, sovint, en costerudes vinyes enfilades a la muntanya, que donen els magnífics raïms amb els quals s’elaboren els vins d’Alella.

Com són els nostres vins

Els vins blancs són els més característics, per ser elaborats amb la varietat de raïm pansa blanca. Aquesta varietat predominant a la nostra DO és la que aporta singularitat en els vins blancs, que els diferents elaboradors treballen de maneres ben diferents: en acer inoxidable, barrica, ou de ciment, amb o sense maceració pel·licular, etcètera.

Els vins blancs són elaborats preferentment amb les varietats pansa blanca i garnatxa blanca. També estan autoritzades per a la seva elaboració en blanc el picapoll, la pansa rosada, la malvasia, el moscatell de gra petit, la parellada, el chardonnay, el sauvignon blanc o el chenin blanc.

En l’elaboració de vins negres, la maduració de raïm és una de les grans prioritats a la nostra DO; així aconseguim uns vins negres elegants, amplis, llargs amb una marcada fruitositat i mineralitat.

Els vins negres són elaborats, preferentment, amb les varietats garnatxa negra i mataró. També estan autoritzades per fer vi negre el sumoll, la garnatxa peluda, el samsó, l’ull de llebre, el syrah, el merlot, el pinot noir i el cabernet sauvignon.

Els rosats s’elaboren, principalment, amb garnatxa negra.

Els vins escumosos es caracteritzen per estar elaborats, principalment, amb les varietats pansa blanca i garnatxa negra, ja sigui en blanc o en blanc de negre. La majoria dels escumosos s’elaboren segons el mètode tradicional, però des de fa relativament poc temps, també se n’estan elaborant amb mètode ancestral.