Alella DO. L’Original.

Ser l’original és ser el primer, és ser diferent, és tenir personalitat pròpia. Som l’original perquè ja hi érem en època dels romans. Perquè som una de les primeres DO de l’Estat.

Però també som l’original pel nostre origen. La nostra terra muntanyosa amb les vinyes disposades en terrasses on la collita del raïm es fa manualment. Y el nostre mar Mediterrani, que aporta als nostres vins una salinitat i unes característiques organolèptiques úniques.

Per tot això, els vins de la DO Alella son diferents, únics… originals.

Història, tradició, experiència… futur.

Els vins d’Alella tenen una llarga història i una important significació dins la vinicultura catalana.

Coneguts i estimats ja a l’època romana, els citen Plini i Marcial com a vins laietans. Els vins alellencs eren, en plena edat mitjana, els preferits a la Seu barcelonina, per esdevenir més tard un dels vins de qualitat mes exportats des de Catalunya arreu del món, amb particular incidència a les colònies d’ultramar, on hi havia abundosa població de catalans.

Avui tota aquesta tradició vinícola es manté viva i els vins de la Denominació d’Origen Alella segueixen simbolitzant la voluntat de seguir essent un poble mediterrani autèntic i, per tant, viticultor, malgrat la duresa de l’ofici i les incidències sofertes al llarg dels anys, entre les quals cal destacar la plaga de la fil·loxera que en va devastar totalment el conreu a finals del segle XIX.

La Denominació d’Origen Alella, una de les més petites i també de les més antigues de la península ibèrica, s’ha anat modernitzant, ha incorporat noves tècniques i nous sistemes de conreu i d’elaboració mantenint, però, el criteri que sols en la qualitat i en una forta personalitat, els vins d’aquesta contrada vitícola poden trobar la seva veritable dimensió universal.

Actualment ja s’exporta a desenes països de tot el món.

Mapa de municipis

Territori

Actualment el territori de la DO Alella està format per 31 municipis de 3 comarques (Barcelonès, Maresme i Vallès Oriental):

Barcelonès: Badalona i Santa Coloma de Gramenet.

Maresme: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Calella, el Masnou, Mataró, Montgat, Òrrius, Premià de Mar, Premià de Dalt, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Teià, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.

Vallès Oriental: Granollers, Llinars del Vallès, Martorelles, Montornès del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, La Roca del Vallès, Vallromanes i Vilanova del Vallès.

Organigrama

President:
Joaquim Batlle Ponce
 
Vocals:
Sr. Joan Plans, en representació dels viticultors.
Sr. Pedro M. Gassó, en representació dels viticultors.
Sra. Mireia Pujol-Busquets, en representació dels viticultors.
Sr. Joaquim Batlle, en representació del celler Quim Batlle.
Sr. Xavier Garcia, en representació del celler Alella Vinícola.
Sr. Josep M. Pujol-Busquets, en representació del celler Alta Alella.
Sr. Xavier Carbonell, en representació del celler Can Matons.
Sra. Teresa Cerdà, en representació del celler Bouquet d’Alella.
Sr. Enric Gil, en representació del celler Can Roda.
Sr. Joan Antoni Pérez, en representació del celler Roura.
 
Secretària del Consell Regulador, del comitè de tast i de la Junta Electoral:
Sra. Anna Pujol Priego
 
Comitè de Tast:
Sr. Xavier Garcia
Sr. Xavier Carbonell
Sr. Enric Gil
Sr. Joaquim Batlle
Sr. Antoni Cerdà
Sr. Vicenç Galvany
Sra. Anna Pujol