El Territori

Inicialment, el territori de la DO Alella estaba format per divuit municipis: set del Vallès Oriental (la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Sant Fost de Campsentelles i Montornès del Vallès) i onze del Maresme (Alella, Argentona, Cabrils, El Masnou, Montgat, Òrrius, Premià de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Teià, Tiana).

Al 2013 el territori DO Alella va crèixer fins a vint-i-vuit municipis, incluint els seguents: Arenys de Mar, Badalona, Cabrera de Mar, Calella, Granollers, Mataró, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar i Vilassar de Mar.

A la actualitat, estem en procés d’incloure Llinars del Vallés i Arenys de Munt dintre del nostre territori.

Els municipis

ALELLA

Alella és un municipi del Maresme, és al sector meridional de la comarca i és situat a poca distància de la costa, a les faldes granítiques de la Serralada Litoral. Limita amb els municipis vallesans de Santa Maria de Martorelles (NW) i Vallromanes (N) i amb els del Maresme de Taià (E), el Masnou (SE-S), Montgat (SW) i Tiana (W).

www.alella.cat

ARENYS DE MAR

Arenys de mar és un municipi del Maresme, situat a la zona costanera entre la riera de la vall de Maria i la de Caldetes, al sud del terme municipal d’Arenys de Munt.

Arenys de Mar, tal com el nom indica, neix en un areny o sorral, llit de la riera de Sobirans, que davalla del Montalt i de la serra del Corredor, arran demar. El terme, de forma rectangular s’estén al sud del d’Arenys de Munt fins a la Mediterrània i des de la riera de Valldemaria, a llevant, que passa a frec de Canet de Mar, fins a la riera de Caldes, a ponent, límit amb el municipi homònim.

www.arenysdemar.cat

ARGENTONA

Argentona és un municipi del Maresme situat a la vall mitjana de la riera d’Argentona, als vessants sud-est de la Serralada Litoral.

El terme municipal d’Argentona limita amb Mataró (E), Dosrius (NE), la Roca del Vallès (NW), Òrrius (W) i amb Cabrils i Cabrera de Mar, al sud. Se situa als vessants sud-est de la Serralada Litoral i a la vall mitjana de la riera d’Argentona, formada al terme de Dosrius per la unió de les del Far i de Canyamars (que davallen de les serres del Far i del Corredor) i que desemboca a la mar després de fer durant un tram de divisòria entre els termes de Cabrera de Mar i de Mataró.

www.argentona.cat

BADALONA

Municipi del Barcelonès, al vessant marítim de la serralada de Marina, ocupant la plana al.luvial costanera situada a l’esquerre del delta del Besòs.

Limita amb Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet a l’W (municipis amb els quals forma un sector d’una certa homogeneïtat que hom ha volgut anomenar el Barcelonès del Nord, el Barcelonès Oriental, el Baix Besòs, etc. , i al qual, segons com, s’inclou Tiana i Montgat); a l’E amb la Mar Mediterrània, amb 4,8 km de platja, amb Tiana i amb Montgat (Maresme); i al N amb Montcada i Reixac (Vallès Occidental) i Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental)

www.badalona.cat

CABRERA DE MAR

Cabrera de Mar és un municipi del Maresme, a la costa, entre la riera d’Argentona i el nucli urbà de Vilassar.

El terme municipal (dit tradicionalment Cabrera de Mataró) s’estén a la costa, entre Vilassar de Mar (W) i Mataró (E), envoltat pel N i el NW, al sector muntanyós de la Serralada Litoral, pels termes d’Argentona i de Cabrils.

www.cabrerademar.cat

CABRILS

Municipi del Maresme, al vessant de marina de la Serralada Litoral, a l’W del turó d’en Cirers.

El terme municipal limita al N amb els termes d’Òrrius i Argentona, a l’E amb Cabrera de Mar, a l’W amb Vilassar de Dalt i vers la façana marítima amb Vilassar de Mar.

www.cabrils.cat

CALELLA

Municipi del Maresme, a la costa, als vessants meridionals dels darrers contraforts del Montnegre on neix la riera de Calella , que drena el terme.

El terme municipal és a la costa, entre Sant Pol (W) i Pineda (E), que també el tancà pel N; Sant Cebrià de Vallalta el limita pel NW.

www.calella.cat

EL MASNOU

Municipi del Maresme, situat a la costa.

El terme municipal del Masnou, de 3,44 km 2 , es troba a la costa, entre el de Montgat (SW) i el de Premià de Mar (NE), i al sud dels d’Alella i de Teià.

www.elmasnou.cat

GRANOLLERS

Municipi i cap de la comarca del Vallès Oriental.

El terme confronta al N amb les Franqueses del Vallès i Canovelles, al S amb Montmeló, Parets del Vallès, Montornès del Vallès i Vilanova del Vallès, a l’E amb la Roca del Vallès i a l’W amb Lliçà de Munt i Lliçà de Vall.

www.granollers.cat

LA ROCA DEL VALLÉS

Municipi del Vallès Oriental, al límit amb el Maresme, a la vall mitjana del Mogent, accidentat a l’E pels vessants interiors de la Serralada Litoral (534 m alt.), sector on es localitzen els boscs de pins i alzines (2.427 ha).

Limita amb els termes de Llinars del Vallès (NE), Cardedeu i les Franqueses del Vallès (N), Granollers (W) i Vilanova del Vallès (S). A llevant, la Roca confronta amb els municipis d’Òrrius, Argentona i Dosrius, pertanyents al Maresme. Fou un dels municipis més extensos de la comarca.

www.laroca.cat

MARTORELLES

Municipi del Vallès Oriental, estès a l’esquerra del Besòs i accidentat pels darrers contraforts del terç nord de la Serralada Litoral.

Dit també Martorelles de Baix en oposició al de Dalt o Santa Maria de Martorelles, limita amb els termes de Santa Maria de Martorelles (SE), Sant Fost de Campsentelles (SW), Mollet del Vallès (NW), Montornès del Vallès (NE) i Montmeló (N).

www.martorelles.cat

MATARÓ

Municipi i cap de la comarca del Maresme, al vessant de mar de la Serralada Litoral.

La ciutat de Mataró, la capital del Maresme, és situada al centre d’aquesta comarca, arran de la mar, a uns 28 km de Barcelona. El seu terme té una extensió de 22,53 km2, i té el punt més alt en una cadena de petits turons que el tanca a tramuntana, límit amb els termes veïns d’Argentona, al W i al NW, i de Dosrius, al N. També limita amb els municipis de Sant Andreu de Llavaneres (E) i Cabrera de Mar (SW).

www.mataro.cat

MONGAT

Municipi del Maresme, a la costa, al límit amb el Barcelonès, que forma part de la conurbació de Barcelona.

Com Tiana, municipi del qual depengué fins el 1936, forma part de l’àrea metropolitana de Barcelona. Situat a la costa, el sector de platja s’estén des del sector industrial del barri de les Mallorquines (continuació del carrer del Manresà de Badalona) fins al sector de caràcter més residencial proper al terme del Masnou. Limita amb el terme municipal de Tiana al N, el d’Alella i el Masnou a l’E i el de Badalona a l’W.

www.montgat.cat

MONTORNÈS DEL VALLÉS

El municipio se extiende por el valle bajo del río Mogent, hasta llegar cerca de su confluencia con el Congost para formar el Besós. Estos dos ríos forman parte del límite oeste del término municipal. En la parte sud-este muestra un terreno accidentando por los últimos contrafuertes de la cordillera Litoral, en el montículo de Sant Miquel de Montornés, de 413 msnm.

www.montornes.cat

ÒRRIUS

Municipi del Maresme, al límit amb el Vallès Oriental, accidentat pels vessants est de la Serralada Litoral.

Limita amb el terme vallesà de la Roca del Vallès (NW) i amb els del Maresme d’Argentona (NW), Cabrils (SW) i Vilassar de Dalt (SE).

www.orrius.cat

PREMIÀ DE DALT

Municipi del Maresme, separat del Vallès Oriental per la serralada de Marina (massís de Sant Mateu, 499 m alt.).

Limita amb els termes de Vilassar de Dalt (NE),Vilassar de Mar (SE), Premià de Mar (S), el Masnou (SW), Teià (W), tots del Maresme, i Vallromanes (NW), del Vallès Oriental.

www.premiadedalt.cat

PREMIÀ DE DALT

Municipi del Maresme, separat del Vallès Oriental per la serralada de Marina (massís de Sant Mateu, 499 m alt.).

Limita amb els termes de Vilassar de Dalt (NE),Vilassar de Mar (SE), Premià de Mar (S), el Masnou (SW), Teià (W), tots del Maresme, i Vallromanes (NW), del Vallès Oriental.

www.premiadedalt.cat

SANT CEBRIÀ DE VALLALTA

Municipi del Maresme, situat als vessants meridionals del massís del Montnegre, al seu sector oriental, a la vall mitjana de la riera de Vallalta o de Sant Pol, a la qual desguassen alguns torrents afluents.

El terme municipal de Sant Cebrià de Vallalta limita amb els termes de Tordera (NE), Pineda i Calella (E), Sant Pol de Mar (S), Canet (SW) i Sant Iscle de Vallalta (W).

www.stcebria.net

SANT FOST DE CAMPSENTELLES

Municipi del Vallès Oriental, estès a l’esquerra del Besòs i accidentat pels vessants occidentals de la Serralada Litoral.

Limita amb els termes de la Llagosta (W), Mollet del Vallès i Martorelles (N), Santa Maria de Martorelles (NE), Tiana (SE), pertanyent al Maresme, Badalona (S), pertanyent al Barcelonès, i Montcada i Reixac (SW), pertanyent al Vallès Occidental.

www.santfost.cat

SANT ISCLE DE VALLALTA

Municipi del Maresme, situat als vessants meridionals del massís del Montnegre, al límit amb el Vallès Oriental.

Dins la comarca, limita amb els municipis d’Arenys de Munt (W), Canet de Mar (S) i Sant Cebrià de Vallalta (E).

www.santiscle.cat

SANT POL DE MAR

Municipi del Maresme situat a la costa, entre Canet de Mar (SW) i Calella (NE); cap a l’interior limita amb Sant Cebrià de Vallalta.

El territori és molt accidentat, en un amfiteatre de muntanyes o turons que constitueixen els contraforts del massís de Montnegre pròxims ja a la mar i s’obre i es torna més planer al sector final de la riera de Vallalta o riera de Sant Pol, que procedent del sot de Gascons (Arenys de Munt) travessa els dos municipis de Sant Iscle i Sant Cebrià de Vallalta i desguassa a ponent de la població.

www.santpol.org

SANTA MARIA DE MARTORELLES

Municipi del Vallès Oriental, situat als vessants interiors de la Serralada Litoral.

Situat a l’extrem sud-occidental de la comarca i limita amb els termes de Sant Fost de Campsentelles (SW), Martorelles (NW), Montornès del Vallès (NE), Vallromanes (E), Alella (SE) i Tiana (S), els dos últims pertanyents a la comarca del Maresme.

www.santamariademartorelles.cat

TEIÀ

Municipi del Maresme, estès al vessant sud-occidental de la serra de Sant Mateu fins a prop de la costa.

Limita al N amb el terme vallesà de Vallromanes, a llevant amb Premià de Dalt i a ponent amb Alella.

www.teia.cat

TIANA

Municipi del Maresme que s’estén als vessants marítims de la Serralada Litoral, a l’extrem meridional de la comarca, en contacte amb els municipis de Badalona (Barcelonès) i Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental).

www.tiana.cat

VALLROMANES

Municipi del Vallès Oriental, situat al sud de la comarca del Vallès Oriental, al límit amb la del Maresme.

Limita amb els termes de Vilanova del Vallès (NE), Montornès del Vallès (NW) i Santa Maria de Martorelles (SW); per la part meridional confronta amb els municipis de Vilassar de Dalt (SE), Premià de Dalt, Teià i Alella (S), pertanyents a la comarca del Maresme.

www.vallromanes.cat

VILANOVA DEL VALLÉS

Municipi del Vallès Oriental, situat a l’esquerra de la riera de Mogent, a l’extrem sud-oriental de la comarca.

Limita amb els termes de la Roca del Vallès (N), Granollers (extrem NW), Montornès del Vallès (W), Vallromanes (S), i els de Vilassar de Dalt (SE) i Òrrius (NE), ambdós pertanyents a la comarca del Maresme.

www.vilanovadelvalles.cat

VILASSAR DE DALT

Municipi del Maresme, a la costa, estès en una bona part als vessants septentrionals de la serra de Sant Mateu.

El terme limita amb els municipis vallesencs de la Roca del Vallès (NW) i Vallromanes (W), i amb els de Cabrils (NE), Òrrius (N), Premià de Dalt (SW) i Vilassar de Mar (SE), del Maresme.

www.vilassardedalt.cat

VILASSAR DE MAR

Municipi del Maresme, estès a la plana litoral, entre els termes de Premià de Mar i de Cabrera de Mar.

Situació i presentació per l’interior els límits són amb Cabrils (N-NW) i amb Vilassar de Dalt (W).

www.vilassardemar.cat

+ Alella
ALELLA

Alella és un municipi del Maresme, és al sector meridional de la comarca i és situat a poca distància de la costa, a les faldes granítiques de la Serralada Litoral. Limita amb els municipis vallesans de Santa Maria de Martorelles (NW) i Vallromanes (N) i amb els del Maresme de Taià (E), el Masnou (SE-S), Montgat (SW) i Tiana (W).

www.alella.cat

+ Arenys de Mar
ARENYS DE MAR

Arenys de mar és un municipi del Maresme, situat a la zona costanera entre la riera de la vall de Maria i la de Caldetes, al sud del terme municipal d’Arenys de Munt.

Arenys de Mar, tal com el nom indica, neix en un areny o sorral, llit de la riera de Sobirans, que davalla del Montalt i de la serra del Corredor, arran demar. El terme, de forma rectangular s’estén al sud del d’Arenys de Munt fins a la Mediterrània i des de la riera de Valldemaria, a llevant, que passa a frec de Canet de Mar, fins a la riera de Caldes, a ponent, límit amb el municipi homònim.

www.arenysdemar.cat

+ Argentona
ARGENTONA

Argentona és un municipi del Maresme situat a la vall mitjana de la riera d’Argentona, als vessants sud-est de la Serralada Litoral.

El terme municipal d’Argentona limita amb Mataró (E), Dosrius (NE), la Roca del Vallès (NW), Òrrius (W) i amb Cabrils i Cabrera de Mar, al sud. Se situa als vessants sud-est de la Serralada Litoral i a la vall mitjana de la riera d’Argentona, formada al terme de Dosrius per la unió de les del Far i de Canyamars (que davallen de les serres del Far i del Corredor) i que desemboca a la mar després de fer durant un tram de divisòria entre els termes de Cabrera de Mar i de Mataró.

www.argentona.cat

+ Badalona
BADALONA

Municipi del Barcelonès, al vessant marítim de la serralada de Marina, ocupant la plana al.luvial costanera situada a l’esquerre del delta del Besòs.

Limita amb Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet a l’W (municipis amb els quals forma un sector d’una certa homogeneïtat que hom ha volgut anomenar el Barcelonès del Nord, el Barcelonès Oriental, el Baix Besòs, etc. , i al qual, segons com, s’inclou Tiana i Montgat); a l’E amb la Mar Mediterrània, amb 4,8 km de platja, amb Tiana i amb Montgat (Maresme); i al N amb Montcada i Reixac (Vallès Occidental) i Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental)

www.badalona.cat

+ Cabrera de Mar
CABRERA DE MAR

Cabrera de Mar és un municipi del Maresme, a la costa, entre la riera d’Argentona i el nucli urbà de Vilassar.

El terme municipal (dit tradicionalment Cabrera de Mataró) s’estén a la costa, entre Vilassar de Mar (W) i Mataró (E), envoltat pel N i el NW, al sector muntanyós de la Serralada Litoral, pels termes d’Argentona i de Cabrils.

www.cabrerademar.cat

+ Cabrils
CABRILS

Municipi del Maresme, al vessant de marina de la Serralada Litoral, a l’W del turó d’en Cirers.

El terme municipal limita al N amb els termes d’Òrrius i Argentona, a l’E amb Cabrera de Mar, a l’W amb Vilassar de Dalt i vers la façana marítima amb Vilassar de Mar.

www.cabrils.cat

+ Calella
CALELLA

Municipi del Maresme, a la costa, als vessants meridionals dels darrers contraforts del Montnegre on neix la riera de Calella , que drena el terme.

El terme municipal és a la costa, entre Sant Pol (W) i Pineda (E), que també el tancà pel N; Sant Cebrià de Vallalta el limita pel NW.

www.calella.cat

+ El Masnou
EL MASNOU

Municipi del Maresme, situat a la costa.

El terme municipal del Masnou, de 3,44 km 2 , es troba a la costa, entre el de Montgat (SW) i el de Premià de Mar (NE), i al sud dels d’Alella i de Teià.

www.elmasnou.cat

+ Granollers
GRANOLLERS

Municipi i cap de la comarca del Vallès Oriental.

El terme confronta al N amb les Franqueses del Vallès i Canovelles, al S amb Montmeló, Parets del Vallès, Montornès del Vallès i Vilanova del Vallès, a l’E amb la Roca del Vallès i a l’W amb Lliçà de Munt i Lliçà de Vall.

www.granollers.cat

+ La Roca del Vallés
LA ROCA DEL VALLÉS

Municipi del Vallès Oriental, al límit amb el Maresme, a la vall mitjana del Mogent, accidentat a l’E pels vessants interiors de la Serralada Litoral (534 m alt.), sector on es localitzen els boscs de pins i alzines (2.427 ha).

Limita amb els termes de Llinars del Vallès (NE), Cardedeu i les Franqueses del Vallès (N), Granollers (W) i Vilanova del Vallès (S). A llevant, la Roca confronta amb els municipis d’Òrrius, Argentona i Dosrius, pertanyents al Maresme. Fou un dels municipis més extensos de la comarca.

www.laroca.cat

+ Martorelles
MARTORELLES

Municipi del Vallès Oriental, estès a l’esquerra del Besòs i accidentat pels darrers contraforts del terç nord de la Serralada Litoral.

Dit també Martorelles de Baix en oposició al de Dalt o Santa Maria de Martorelles, limita amb els termes de Santa Maria de Martorelles (SE), Sant Fost de Campsentelles (SW), Mollet del Vallès (NW), Montornès del Vallès (NE) i Montmeló (N).

www.martorelles.cat

+ Mataró
MATARÓ

Municipi i cap de la comarca del Maresme, al vessant de mar de la Serralada Litoral.

La ciutat de Mataró, la capital del Maresme, és situada al centre d’aquesta comarca, arran de la mar, a uns 28 km de Barcelona. El seu terme té una extensió de 22,53 km2, i té el punt més alt en una cadena de petits turons que el tanca a tramuntana, límit amb els termes veïns d’Argentona, al W i al NW, i de Dosrius, al N. També limita amb els municipis de Sant Andreu de Llavaneres (E) i Cabrera de Mar (SW).

www.mataro.cat

+ Montgat
MONGAT

Municipi del Maresme, a la costa, al límit amb el Barcelonès, que forma part de la conurbació de Barcelona.

Com Tiana, municipi del qual depengué fins el 1936, forma part de l’àrea metropolitana de Barcelona. Situat a la costa, el sector de platja s’estén des del sector industrial del barri de les Mallorquines (continuació del carrer del Manresà de Badalona) fins al sector de caràcter més residencial proper al terme del Masnou. Limita amb el terme municipal de Tiana al N, el d’Alella i el Masnou a l’E i el de Badalona a l’W.

www.montgat.cat

+ Montornès del Vallés
MONTORNÈS DEL VALLÉS

El municipio se extiende por el valle bajo del río Mogent, hasta llegar cerca de su confluencia con el Congost para formar el Besós. Estos dos ríos forman parte del límite oeste del término municipal. En la parte sud-este muestra un terreno accidentando por los últimos contrafuertes de la cordillera Litoral, en el montículo de Sant Miquel de Montornés, de 413 msnm.

www.montornes.cat

+ Òrrius
ÒRRIUS

Municipi del Maresme, al límit amb el Vallès Oriental, accidentat pels vessants est de la Serralada Litoral.

Limita amb el terme vallesà de la Roca del Vallès (NW) i amb els del Maresme d’Argentona (NW), Cabrils (SW) i Vilassar de Dalt (SE).

www.orrius.cat

+ Premià de Dalt
PREMIÀ DE DALT

Municipi del Maresme, separat del Vallès Oriental per la serralada de Marina (massís de Sant Mateu, 499 m alt.).

Limita amb els termes de Vilassar de Dalt (NE),Vilassar de Mar (SE), Premià de Mar (S), el Masnou (SW), Teià (W), tots del Maresme, i Vallromanes (NW), del Vallès Oriental.

www.premiadedalt.cat

+ Premià de Mar
PREMIÀ DE DALT

Municipi del Maresme, separat del Vallès Oriental per la serralada de Marina (massís de Sant Mateu, 499 m alt.).

Limita amb els termes de Vilassar de Dalt (NE),Vilassar de Mar (SE), Premià de Mar (S), el Masnou (SW), Teià (W), tots del Maresme, i Vallromanes (NW), del Vallès Oriental.

www.premiadedalt.cat

+ Sant Cebrià de Vallalta
SANT CEBRIÀ DE VALLALTA

Municipi del Maresme, situat als vessants meridionals del massís del Montnegre, al seu sector oriental, a la vall mitjana de la riera de Vallalta o de Sant Pol, a la qual desguassen alguns torrents afluents.

El terme municipal de Sant Cebrià de Vallalta limita amb els termes de Tordera (NE), Pineda i Calella (E), Sant Pol de Mar (S), Canet (SW) i Sant Iscle de Vallalta (W).

www.stcebria.net

+ Sant Fost de Campsentelles
SANT FOST DE CAMPSENTELLES

Municipi del Vallès Oriental, estès a l’esquerra del Besòs i accidentat pels vessants occidentals de la Serralada Litoral.

Limita amb els termes de la Llagosta (W), Mollet del Vallès i Martorelles (N), Santa Maria de Martorelles (NE), Tiana (SE), pertanyent al Maresme, Badalona (S), pertanyent al Barcelonès, i Montcada i Reixac (SW), pertanyent al Vallès Occidental.

www.santfost.cat

+ Sant Iscle de Vallalta
SANT ISCLE DE VALLALTA

Municipi del Maresme, situat als vessants meridionals del massís del Montnegre, al límit amb el Vallès Oriental.

Dins la comarca, limita amb els municipis d’Arenys de Munt (W), Canet de Mar (S) i Sant Cebrià de Vallalta (E).

www.santiscle.cat

+ Sant Pol de Mar
SANT POL DE MAR

Municipi del Maresme situat a la costa, entre Canet de Mar (SW) i Calella (NE); cap a l’interior limita amb Sant Cebrià de Vallalta.

El territori és molt accidentat, en un amfiteatre de muntanyes o turons que constitueixen els contraforts del massís de Montnegre pròxims ja a la mar i s’obre i es torna més planer al sector final de la riera de Vallalta o riera de Sant Pol, que procedent del sot de Gascons (Arenys de Munt) travessa els dos municipis de Sant Iscle i Sant Cebrià de Vallalta i desguassa a ponent de la població.

www.santpol.org

+ Santa Maria de Martorelles
SANTA MARIA DE MARTORELLES

Municipi del Vallès Oriental, situat als vessants interiors de la Serralada Litoral.

Situat a l’extrem sud-occidental de la comarca i limita amb els termes de Sant Fost de Campsentelles (SW), Martorelles (NW), Montornès del Vallès (NE), Vallromanes (E), Alella (SE) i Tiana (S), els dos últims pertanyents a la comarca del Maresme.

www.santamariademartorelles.cat

+ Teià
TEIÀ

Municipi del Maresme, estès al vessant sud-occidental de la serra de Sant Mateu fins a prop de la costa.

Limita al N amb el terme vallesà de Vallromanes, a llevant amb Premià de Dalt i a ponent amb Alella.

www.teia.cat

+ Tiana
TIANA

Municipi del Maresme que s’estén als vessants marítims de la Serralada Litoral, a l’extrem meridional de la comarca, en contacte amb els municipis de Badalona (Barcelonès) i Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental).

www.tiana.cat

+ Vallromanes
VALLROMANES

Municipi del Vallès Oriental, situat al sud de la comarca del Vallès Oriental, al límit amb la del Maresme.

Limita amb els termes de Vilanova del Vallès (NE), Montornès del Vallès (NW) i Santa Maria de Martorelles (SW); per la part meridional confronta amb els municipis de Vilassar de Dalt (SE), Premià de Dalt, Teià i Alella (S), pertanyents a la comarca del Maresme.

www.vallromanes.cat

+ Vilanova del Vallés
VILANOVA DEL VALLÉS

Municipi del Vallès Oriental, situat a l’esquerra de la riera de Mogent, a l’extrem sud-oriental de la comarca.

Limita amb els termes de la Roca del Vallès (N), Granollers (extrem NW), Montornès del Vallès (W), Vallromanes (S), i els de Vilassar de Dalt (SE) i Òrrius (NE), ambdós pertanyents a la comarca del Maresme.

www.vilanovadelvalles.cat

+ Vilassar de Dalt
VILASSAR DE DALT

Municipi del Maresme, a la costa, estès en una bona part als vessants septentrionals de la serra de Sant Mateu.

El terme limita amb els municipis vallesencs de la Roca del Vallès (NW) i Vallromanes (W), i amb els de Cabrils (NE), Òrrius (N), Premià de Dalt (SW) i Vilassar de Mar (SE), del Maresme.

www.vilassardedalt.cat

+ Vilassar de Mar
VILASSAR DE MAR

Municipi del Maresme, estès a la plana litoral, entre els termes de Premià de Mar i de Cabrera de Mar.

Situació i presentació per l’interior els límits són amb Cabrils (N-NW) i amb Vilassar de Dalt (W).

www.vilassardemar.cat

Les vinyes

Climatologia

El clima del maresme és Mediterrani de tipus Litoral Central. La precipitació mitjana anual oscil.la entre els 550 mm. i 800 mm., assolit-se els valors més alts al nord i a l’àrea del Montnegre i els més baixos als pobles costaners del sud de la comarca. L’estació plujosa és la tardor i la seca a l’estiu. Pel que fa a la temperatura, els hiverns són moderats, i els estius calorosos.

La comarca del Vallès Oriental presenta una gran varietat de paisatges naturals ben a prop de les ciutats. El clima és diferent segons la zona degut a l’orografia del terreny, és Mediterrani Prelitoral Central a la plana del Vallès, Mediterrani Prelitoral Nord al massís del Montseny i al sud de l’altiplà del Moianès  és Mediterrani Continental. La distribució de la precipitació és irregular, dels 1200 mm. Als 600 mm. amb un total anual escàs exceptuant les parts més elevades on el total anual és abundant. Pel que fa al règim tèrmic, fora dels indrets de muntanya, els estius són calorosos i els hiverns són moderats.

Geomorfologia i sòls de les vinyes

L’origen dels sòls cal buscar-lo a la era primària, quan pel plegament hercinià, aflora la Serralada Litoral constituïda per granit, roca ígnia plutònica, cristal·lina, composta essencialment de quars, feldespats alcalins i miques que produirà al solidificar-se lentament i a molt alta pressió magma amb alt contingut de sílice.

El granit en estat cru, en climes temperats i en contacte amb l’aire i l’aigua (carregada de gas carbònic), es va degradant, especialment el component feldespats, prenent les roques aparença arrodonida. Els resultats d’aquesta degradació són bàsicament el “sauló», element fonamental del sòls agrícoles i a més, per les aigües de les típiques tempestes de la comarca ha estat arrossegat i disposat a les zones baixes, donant lloc als actuals sòls de cultiu litorals.

Al territori DO Alella, la majoria dels sòls dedicats al conreu de la vinya tenen como a base el sauló. Es tracta de sòls d’estructura arenosa o franco-arenosa, fàcils de treballar, d’alta porositat, airejats, color clar, bon drenatge, gran permeabilitat, nivells baixos de matèria orgànica, poca capacitat de retenció d’aigua i elements nutritius, bona capacitat de retenció de la irradiació solar, alt contingut de sílice, i amb un pH lleugerament alcalí.